Τα ταιριαστά ζευγάρια μιλάνε με τον ίδιο τρόπο


Όταν δύο άνθρωποι ταιριάζουν μιμούνται ο ένας τη γλώσσα του άλλου, λένε οι ειδικοί. Να ξέρετε λοιπόν πως όσο περισσότερο ο αγαπημένος σας αντιγράφει τον τρόπο που μιλάτε, τόσο πιο δεμένος είναι μαζί σας. 

 Αμερικάνοι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν, μέσω μιας ενδιαφέρουσας έρευνας, πως ταιριαστοί σύντροφοι είναι όσοι χρησιμοποιούν κοινή αργκό. Συμπέραναν συγκεκριμένα πως όταν κάποιος οικειοποιείται τις λεκτικές συνήθειες του συντρόφου του, υποσυνείδητα δηλώνει πόσο κοντά αισθάνεται με τον άνθρωπό του. 

 Είναι χαρακτηριστικό σε πολλά ζευγάρια το να έχουν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Με τις τόσες ώρες που περνάνε μαζί καταλήγουν να αντιγράφουν ο ένας τις λέξεις και τις φράσεις του άλλου. Το λεκτικό ζευγάρωμα συμβαίνει πιο έντονα όταν στη μέση υπάρχει μεγάλος έρωτας και το ζευγάρι διανύει μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο στη σχέση του. 

Τότε, η αντιστοίχηση που περιγράφουμε συμβαίνει ασυναίσθητα χωρίς πρόθεση, υποστηρίζουν οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με τις ερωτικές σχέσεις εξ’ αρχής. Πρώτα ανέλυσαν το γλωσσικό κώδικα 2000 φοιτητών, συγγραφέων και ποιητών και έπειτα επεκτάθηκαν και στις ερωτικές σχέσεις αξιολογώντας το γλωσσικό ύφος δύο διάσημων ζευγαριών: των ποιητών τη Βικτωριανής εποχής Ελίζαμπεθ Μπάρετ και Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και των ποιητών του 20ου αιώνα Σίλβια Πλαθ και Τεντ Χιουζ. Τότε, εντόπισαν πως ό,τι συνέβαινε στην προσωπική τους ζωή αποτυπωνόταν στην ποίησή τους. 

Δηλαδή, έγραφαν με παρόμοιο ύφος όταν ήταν ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι και διαφορετικά όταν δεν τα πήγαιναν καλά και πλησίαζε το τέλος της σχέσης τους. Αν υποθέσουμε πως όλα αυτά ισχύουν, ίσως θα μπορούσαμε να προβλέπαμε το μέλλον της σχέσης μας με τον καλό μας, απλά μελετώντας το μεταξύ μας γλωσσικό ύφος!

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s